Monterosa

Monterosa is een olijfolieproducent uit Moncarapacho, in het oostelijke deel van de Algarve in Portugal.
Detlev von Rosen verhuisde in 1969 van Zweden naar Portugal. In eerste instantie richtte hij zich op de teelt van groenten zoals ijsbergsla, tomaten en dille, bedoeld voor de Noord-Europese markt in de wintermaanden. En later op het kweken van sierplanten.
De olijventeelt begon pas later. Na een aantal droge jaren bleek de sinaasappelbomen niet langer geschikt voor de omstandigheden. Omdat olijfbomen beter tegen droogte kunnen en al lange tijd deel uitmaken van het landschap in de Algarve, werd de overstap gemaakt.
Sinds 2000 produceert Monterosa 5 verschillende soort olijfolie. Hiervan zijn 4 – Verdeal, Picual, Cobrançosa en Maçanilha (een regionale variëteit) – afkomstig van één en hetzelfde landgoed. De vijfde olie, Selection, is een mix van deze variëteiten. Dan is er ook nog Monterosa Horta do Félix, ook een mix van olijven, die vooral bedoeld is mee te koken.
In 2016 werd de variant Maçanilha voor het eerst bekroond door een vakjury. In de jaren daarna zijn ook andere varianten in de prijzen gevallen.