Fleur de sel is een type zout dat een delicate smaak geeft aan gerechten. Het oogsten is een tijdrovende klus. Het wordt daarom ook niet voor niks ‘het witte goud uit de zee’ genoemd.
Kwetsbare kristallen
Het oogsten van fleur de sel gebeurt met de hand. Met een speciale schep halen de zoutboeren de zoutkristallen voorzichtig uit de zoutpannen. Het is een intensieve klus en gebeurt vaak in de ochtend, omdat dan de omstandigheden het beste zijn.
Smaak van fleur de sel
Het zout heeft de vorm van een vlokkerig kristal en smelt op je tong. Het bevat mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Ook de omgeving waar de zoutkristallen worden geoogst bepalen de smaak. Denk hierbij aan de zon, wind en zeewater. Maar omdat de weersomstandigheden goed moeten zijn om te oogsten, kunnen zoutboeren niet het hele jaar oogsten.
Maak je gerechten af
Het arbeidsintensieve oogstproces, de vorm van het zout en de beperkt oogstseizoen zorgen ervoor dat Salmarim fleur de sel echt een luxeproduct is. De kristallen zijn vlokkerig en smelten op je tong. Het is een complex kristal maar zorgt op een eenvoudige manier dat gerechten zoals salades, gegrilde groenten en gebakken visgerechten een delicate smaak krijgen.