Over Monterosa

Logo Monterosa olijfolie

Monterosa: Van ijsbergsla tot olijfolie

Het begon allemaal in 1969, toen Detlev von Rosen vanuit Zweden naar Portugal verhuisde om tijdens de wintermaanden ijsbergsla, tomaten en dille te produceren voor de Noord-Europese markten. Het milde klimaat van de Algarve was hiervoor ideaal.

Hoewel het bedrijf succesvol was, ontstonden er moeilijkheden bij het leveren van producten aan Londen, Hamburg en Göteborg. Hierdoor veranderde de productie snel naar sierplanten in 1972, aangezien er een opkomende markt was voor deze producten en ze beter bestand waren tegen langere transporttijden. De activiteit bloeide in de loop der jaren op tot een van de belangrijke kwekerijen voor sierplanten in Europa.

De olijven kwamen later, min of meer per toeval. De olijfboom, die weinig irrigatie nodig heeft, verving een sinaasappelboomgaard als gevolg van verschillende droge jaren. Olijfbomen zijn al duizenden jaren aanwezig in de Algarve, maar in moderne tijden was de traditie van het maken van olijfolie bijna verloren gegaan. In 2000 stelde Monterosa zichzelf de uitdaging om een Premium olijfolie in de Algarve te produceren.

Vanaf die tijd is het heel snel gegaan. In 2016 kreeg de olijfolie variant Maçanilha voor het eerst een award van een vakjury. En ook de andere varianten hebben in de afgelopen jaren prijzen ontvangen.

Respect voor milieu en consument.

De olijven worden vroeg in het seizoen geplukt wanneer hun gehalte aan gezonde antioxidanten op zijn hoogst is. Alle olijfoliën worden geproduceerd volgens een gecertificeerd Best Practices-systeem dat respect voor het milieu en de consument waarborgt.

Maak kennis met de smaken Monterosa produceert 5 verschillende Premium Extra Vierge olijfoliën, waaronder 4 unieke olijfvarianten. De 5 smaken zijn Verdeal, Maçanilha, Picual, Cobrançosa en Selection en zijn samengesteld met de beste oogsten.

De 5 verschillende olijfoliën verschillen in aroma's en karakter. Verdeal is de zachtste en Cobrançosa is de meest pittige. De anderen oliën bevinden zich daartussenin.

Maar er is veel meer dan de pittigheid om te beoordelen. De bitterheid en de fruitigheid variëren ook, evenals een hele reeks andere aroma's en sensaties.

De beste manier om erachter te komen welke variëteit je het lekkerst vindt, is door ze allemaal te proberen. Klik hier voor alle producten.

Meer informatie over de geschiedenis en de producten van Monterosa kan je terugvinden op https://monterosa-oliveoil.com/.